Sunday, July 24, 2011

En uge med gæster og mange aktiviteter

Så fås det ikke bedre: Oksemørbrad med orentalske grøntsager i ingefær marinade og nye kartofler. Endnu en ret fra Glæsels kogebog


The women in red. Pia der gør klar til gæsterne fra Danmark


Det blev til adskillige aftenbadninger og med en vandtemperatur på 28-30 grd. var det en ren nydelse


Endnu en aften, hvor der blev spist op, vores børn er virkelig begyndt at spise igennem, næsten lige så meget som Jan og jeg.


Så diskuteres der Ipad apps


sidst på ugen fik Pia sin projektor, men det var først her søndag hun fik tid til at afprøve den. Det bliver spændende at se resultatet.


Så startede ferien……Kasper og Emil syntes ikke den var startet 100 %, for de blev ”tvunget” til at hjælpe med at rydde op i alle værelser, gøre rent og ordne haven, for vi skulle nemlig have gæster fra Danmark.


Lørdag ankom Helle, Keld, Emma og Nikolaj, de havde været på ferie i Italien og kiggede ind på vej hjem. Desværre blev de her kun ind til søndag aften, men vi drenge nåede at bestige Untersberg og Pia og Helle fik snakket maling og hvad piger ellers snakker om. Vejret viste sig fra den gode side, med sol og 30 grd. Så en tur i poolen blev det også til.

Søndag aften ankom familien Langvad. De skulle blive en hel uge, så vi havde planlagt en stram tidsplan for den kommende uge, men mange aktiviteter. Tidsplanen var så ud som følger:

Mandag: Rundtur i Salzburg, indkøb i Globus

Tirsdag:  Spring fra bro, sommerrodelbahn, Hallein is

Onsdag: Water Rafting

Torsdag: Kletter park

Fredag:  Bestige Untersberg

Lørdag:  Saltminen i Bad Dürenberg

Vi nåede faktisk det hele undtagen spring fra bro. Broen er den bro, hvor Camilla’s drenge venner springer fra. Den er et sted mellem 12-15m høj og da vi stod og kiggede ned undskyldte Jan sig med, at han troede det var en udspringsbro og ikke en naturlig bro med en ræling man skulle over for at komme til at springe. Desuden havde vi taget Pia og Sanne med og deres kommentar om, at vi selv var ude om det, hvis vi kom til skade og at de syntes vi var vanvittige hvis vi sprang, lagde også et vist pres på os, der resulterede i at vi beslutte os for ikke at springe den dag, vi havde jo hele ugen hvor vi kunne komme tilbage og udføre vores kåde bedrift.

Water rafting turen var derimod en fantastisk oplevelse, specielt for børnene, der virkelig så frem til en tur på Salzsach i en gummibåd. Floden var ikke så vild, da vi kun havde valgt en ”Fun tur”, men det betød ikke, at vi ikke kom i vandet. Midt under turen beordrede guiden os til at stoppe med at padle og spurgte om vi vidste hvordan man sejlede en gondol i Venedig. De fleste vidste at man stod op og padlede, hvilket var hvad vi blev beordret til at gøre. Timingen var god for netop som vi fik rejst os op flød gummibåden ind i oprørt vand, hvilket gjorde det næsten umuligt at holde balancen. På mærkværdigvis lykkes det os at komme igennem de skummende bølger uden at nogle faldt overborde. Men da vi satte os ned kom jeg til at puffe til Jan så han væltede ud over rælingen. Uheldigvis fik han fat i rebkanten så han faldt ikke helt i. Dette kunne jeg naturligvis ikke have siddende på mig, så med et ekstra hurtigt puf endte Jan i floden. Heldigvis havde vi lært, hvordan man skulle redde en passager, der faldt over borde, så han kom hurtigt ind igen. Senere fik vi lejlighed til at prøve at svømme i floden, hvor den pga. stærk strøm og sten dannede en strækning med det man kalder withe water aller på dansk en strækning med bølger så store at de skummer vandet hvidt. Vi troede alle det var forholdsvis let at svømme i dette vand, men den stærke strøm og de mange bølger kastede os op og ned og vi fik virkeligt prøvet hvor svært det er at svømme i ”withe water”. Heldigvis var det kun få minutter vi befandt os i vandet, men det viste virkelig, hvor lidt man kan stille op mod naturen, når man udfordre den, hvor den er stærkest.

Turen på Untersberg blev heller ikke som planlagt. Desværre regnede det om fredagen, men Jan havde købt vandrestøvler til turen, så vi besluttede os for at gennemføre vandreturen. Som forventet var der ikke andre på bjerget undtaget to person som begge var på vej ned. Den første var en mand, der i fuld fart iført et stort regnslag passerede os i starten af opstigningen. Da han passerede os vendte vi os om og kiggede efter ham, hvilket fik os til at trække på smilebåndet. Regnslaget var af typen, der slås omkring kroppen som en hospitals trøje, hvilket gjorde at vi kunne se mandens ryg. Det der fik os til at smile var, at han var fuldstændig nøgen neden under regnslaget, så det vi så, var en bar ryg og to hvide baller der hoppede op og ned mens han fortsatte ned af bjerget. Om det er en speciel Østrigsk tradition, at løbe nøgen ned af bjerge ved jeg ikke, men det er ikke noget jeg har set eller hørt om før. 2 timer og 45 min. senere og godt våde stod vi på toppe og nød sejren.

Det er nu søndag middag og vi har sagt farvel til familien Langvad, der tog af sted kl. 8:00. Kasper og Emil har kedet sig i 4 timer og har helt sikkert spurgt 100 gange om hvornår de næste gæster kommer. Desværre var familien Jensen kommet lidt af sted her til morgen, så vi ser dem nok ikke før sent i aften, men det er helt sikkert vi glæder os til at de kommer.

Servus Fam. Mortensen

Sunday, July 10, 2011

Snestorm på en sommer dag

En af de mange afslutninger. Her er det i skolen, hvor Kasper og Emil begge sang solo


En anden afslutning, hvor det lokale brandvæsen leverede skum og vand


Her er vi på vandring for at teste Kasper og Emils nye vandrestøvler


En sommerfrisk Camilla laver sunde knækbrød


Vores nye badedyr blev afprøvet med en slåskamp


Her er den seje gruppe bjergvandre 300m oppe......mange meter mangler endnu


Et stykke højere oppe og lidt stejlere.........men det skulle blive endnu stejlere


Selv på en sommerdag i Østrig kan der være snestorm


Så nåede vi toppen og hold kæft hvor var der koldt

3 uger siden sidste opdatering, tiden er simpelthen fløjet af sted. Den primære grund har været rejseaktivitet og gennemsyn af 20-25 huse i Budapest, hen over de sidste 3 uger. Det har dog ikke været 3 uger uden noget at berette :-)


Bla. var det perioden, hvor Camilla, Emil og Kasper fik en ny kusine, hvilket de har været meget stolte af. De har snakket rigtigt meget om Emelie som hun hedder og glæder sig vild meget til at se hende når vi kommer hjem i sommerferien. At de har fået en kusine betyder naturligvis også at Pia er blevet faster……. så nu er Pia både moster og faster.

Pia glædede sig ikke til uge 26 da drengene skulle på lejertur med skolen. Drengene derimod glædede sig helt vildt, da de skulle bo på en borg, spise med hænderne og fortælle spøgelseshistorier om aftenen omkring lejerbålet. Pia derimod skulle være alene hjemme, da Camilla ofte sov hos sin kæreste. Heldigvis havde hun Alfi, der fik lov at sove i min side af sengen. Det var tydeligt at den hurtigt havde vænnet sig til den luksus, for da jeg kom hjem i week enden og vi skulle i seng sprang den op i vores seng i stedet for at lægge sig ind på sit tæppe i badeværelses som den plejede.

Drengene havde en fantastisk uge og det var i denne uge, at det rigtigt gik op for os, at vi faktisk har et par pre- teenager. I ugen op til lejerskoleugen var både Kasper og Emil blevet spurgt af en pige om de skulle danse sammen til næste uges disco aften. Da de kom hjem fra lejerturen kunne speciel Emil berette, at han troede han havde fået en kæreste. Dette blev senere bekræftet da de havde sidste skoledag, hvor forældrene var inviteret til en farvel aften på en lokal restaurant. Her kom Emil pludselig hen og spurgte mig, hvor gammel jeg var, første gang jeg havde kysset en pige. Jeg spurgte naturligvis hvorfor han vill vide det, hvortil han svarede, at en pige gerne ville kysse ham på kinden. Han havde nægtet og derefter var hun blevet sur. De næste 2 timer var han ganske ulykkelig lige ind til vi skulle hjem, da hun kom tilbage og de fik en snakket sammen. Jo vi har helt sikkert fået pre- teenager i huset.

Det var en travl uge. Drengene var på lejertur og kom hjem om fredagen kl. 16:00. Jeg kom hjem fra Frankrig 17:45 og 18:00 tog vi til fest hos Grundfos i Østrig. GPO som Grundfos i Østrig hedder, havde 40 års jubilæum og selv Niels og Minna Due var taget til Østrig. En ekstra overraskelse var at de havde taget deres to døtre med, Anette og Helena. Helena havde vi været sammen med til Mathias Langvads konfirmation, men det var lang tid siden vi havde snakket med Anette. Vi hyggede os hele aftenen, specielt Pia, der pludselig blev væk. Jeg havde været uden for og da jeg kom ind kunne jeg ikke finde hende. Jeg ledte og ledte og til sidst fandt jeg hende oppe ved baren med en Gin og tonic i hånden, jo Pia hyggede sig også ;-). Desværre skulle vi forholdsvis tidlig hjem da jeg næste dag skulle på den planlagte 2 dags bjergbestigning.

Lørdag morgen kørte jeg til Königsee hvor jeg mødtes med 2 kollegaer og en ven for at bestige 2 af de 3 toppe på Watzmann. Sidste år besteg jeg Hoch könig og dette år skulle jeg bestige både Hoch könig og Mittle spitse. Første dag var den lette del, hvor vi blot skulle vandre til en hytte i 1400m højde. Her overnattede vi for næste dags morgen at begynde opstigningen til første top på ca. 2800. Dagen før havde vejret været skiftende med regn og sol, men vejrudsigten havde forudsagt sol for søndagen. Desværre viste solen sig aldrig og turen blev noget baskere end forventet. Efter 6 timers vandreren op til Hoch König, var næste etape en level 3 klatreren fra Hoch König til Mittle spitse. Det vil sige at vi iførte of det obligatoriske sikringsudstyr og godt guidet af vores bjergfører startede vi vores færd. Desværre havde gårdagens regn i dalen, givet sne på toppen da temperaturen var -4 grd. Der udover var det blæst op og en kold og is fyldt luft med en chill faktor på -15-20 grd (vurdering af bjergføren) ramte os i ansigtet. Selv om vi havde handsker på, frøs vores finger når vi greb om stålvirene, der på udvalgte steder var opsat for at hjælpe med sikring af karabinhaner, når vi passerede stejle eller særdeles farlige passager. I starten gik kulden direkte igennem vores overtøj ind til det våde undertøj. Jeg frøs så meget at mine arme og ben rystede, men efter 15 min. klatreren var kulden glemt og afløst af en koncentration om at holde fast og finde fodfæste for næste trin. Efter 1 times klatreren nåede vi Mittle spitse og 1 time senere var vi tilbage på Hoch König. Derefter gik vi 4 timer ned til bilerne hvor vi alle kunne glæde os over en fantastisk oplevelse. Turen havde taget 12 timer med konstant bevægelse, høj puls og til tider ekstreme vejrforhold. Det var derfor nok ikke så underligt, at da jeg kom hjem, måtte jeg i seng med feber. Heldigvis havde jeg taget fri om mandagen for at kunne slappe af og hygge mig med Pia, mens børnene var i skole, hvilket hjalp en hel del.

Camilla har nu afsluttet alle hendes eksamener og alle med gode resultater. En var hun dog ikke helt tilfreds med, hvilket var tysk. Her fik hun et flot 3 tal, hvilket efter den gamle 13 skala er 7-8. Vi syntes alle det er flot taget i betragtning af hun kun har haft 2 fulde skole perioder i Østrig med tysk som hovedsprog. Alle andre fag har hun fået 1 eller 2. Hun mangler dog en test, hvilket er fra den Britiske skole, hvor hun skal lave en 3 timers engelsk test. I fredags besøgte vi de to engelske skoler i Budapest og vi var begge enige om, at den Britiske Internationale skole var at foretrække. Her kommer hun i noget de kalder pre- IB, hvilket svare til en 10 klasse i Danmark, hvor hun har fokus på Engelsk og som senere skal gøre hende klar til den Internationale Bachelor niveau, der svare til Gymnasiet i Danmark, blot baseret på en international anerkendt standard. I denne skole har Camilla allerede været i kontakt med en anden dansk pige som næsten var på Camilla’s alder, også skolen havde et pige fodboldhold. Der var derfor ikke så meget at vurdere, da kammerater og fodbold står højt på Camilla’s ønskeliste. Kasper og Emil skal begynde i 8 klasse i forhold til deres alder, men vi tror nu, at de skal i 7 klasse. Det Engelske system er baseret på alder også skal kompetencen nok kunne bygges på, med hjælp fra hjælpelærer og mentor ordninger. Den største forskel fra Kasper, Emil og Camilla er at Kasper og Emil skal have skoleuniform incl. slips og Camilla må komme i almindelig tøj. Det er ikke noget der huer Kasper og Emil, men vi glæder os alle til at se dem i uniform og med ”slips”.

De går meget op i afslutninger her i Østrig. Pia har derfor måtte med til adskillige afslutninger, incl. den hvor Emil’s kæreste ville kysse. En anden afslutning var i Horten (Fritidsordningen). Da Camilla var hjemme tog hun med Pia over for at deltage i afslutningen. Det hele startede med at pædagogerne holdt en tale hver, derefter holde hver barn en kort tale og derefter fik Pia chokket, hver forældre skulle også holde en tale. Pia og Camilla sad som en af de sidste i rækken så de havde rigtigt tid til at tænke over hvad de ville sige. Camilla var specielt bekymret, men da det blev Pia’s tur blev hun da først chokeret. Pia rejste sig op og proklamerede at hun desværre ikke kunne holde talen på tysk, hvortil Pædagogerne spurgte om Camilla ikke kunne oversætte. Det afslog Camilla prompte og Pia holdt en fin tale på Engelsk foran alle de andre forældre, Pædagoger og børn.

En af de andre afslutninger Kasper og Emil deltag i var arrangeret af det lokale brandvæsen. Det foregik på den måde, at brandfolkene sprøjtede en masse skum up på plænen, hvorefter de arrangerede et kæmpespringvand med en af brandslangerne. Naturligvis kom børnene til at ligne en blanding af den afskyelige snemand og et græsmonster. Det var så galt, at Pia måtte putte dem i 2 plastikposer for ikke at svine bilen til og derefter kom de i bad med tøj på. De var dog begge enige om at det havde været en fantastisk dag.

Det er nu søndag, vi sidder indenfor, da det faktisk er for varmet at være udenfor. Camilla er taget ud og bade med nogle venner, så jeg tror vi også tager badebukserne på og hoppe i poolen. Bare vejret holder for næste uge får vi gæster fra Danmark.

Servus Fam. Mortensen