Sunday, October 23, 2011

Hvem stjal risalamanden

Pia måtte simpelthen have dette billede da det mindede hende om hendes barndom.......hvor gammel er det nu hun er ??


En gå tur i de Ungerske skove, koldt men dejligt forfriskende


WEB Brunch med Familien Verslaus, tættere kommer man ikke på besøg.


Er hun ikke yndig i rød uniform og kage med Dannebrog....lige til at spise....altså kagen



International uge, det må være betegnelsen for hvordan vores uge er gået. Jeg har været i Rusland og træne kollegaer fra Rusland, Ukraine, Kasakhstan, Polen og Slovenien i projektsalgs finansiering, så for mig har det helt sikkert været internationalt.

For Pia og drengene har det også været internationalt. Skolen havde international uge, hvilket betød mindre skolegang og mere underholdning. Forældrene til de mange nationaliteter af børn på skolen, havde til opgave, at kreere boder, der repræsenterede det land de kom fra. Der er over 20 nationaliteter på skolen, fra Skandinavien til Asien, så der manglede ikke på variation. Der er 3 danske familier, der har børn på skolen og selvfølge skulle vi repræsentere Danmark i røde og hvide farver. Det betød, at Mødrene blev klædt i rød, hvide farver. Kagen havde et flot dannebrogsflag lavet i glasur og der blev lavet retter som frikadeller og risalamande. Da en af børnenes far arbejdede på LEGO’s fabrik i Ungarn, sponsorerede de en række mandelgaver. Dette sammen med at børnene ikke altid forstod traditionen, skabte en del uro. I første hold var en dreng særlig kreativ. Da de fik at vide, at de skulle finde en mandel tog han skiltet ved vores bod, der forklarede traditionen, hvorpå der også var påklistret en mandel og forlangte at få en mandelgave, da han nu havde fundet en mandel. Den gik ikke og det gik heller ikke når børnene fik en tallerken med risalamande som de så systematisk hakkede igennem med skeen, hvorefter den blev smidt i skraldespanden og der derefter blev spurgte på endnu en portion. Det værste var dog, da hele skålen med risalamande blev stjålet at en dreng. Han snuppede hele skålen og løb ud af hallen for at finde mandlen. Han blev dog senere fundet og fik en del straf point i hans lektiebog. Pia fik prøvet en del internationale retter og ifølge hende så skulle den Bulgarske nationalret være særdeles skrækkelig, hvorimod den Canadiske skulle være fantastisk.

Torsdag var musik/koncert dag, hvor alle eleverne skulle optræde med deres indøvede musikstykker. Kasper og Emil var første hold på scenen og ifølge Pia slap de rimeligt godt fra præsentationen. Koncerterne varede næsten hele dagen, men der var 1½ times pause hvor Pia mente hun lige kunne smutte ned til vores frisør, der ligger på Buda siden af Budapest og tæt på skolen. Desværre missede hun en gade og 5 min. senere fandt hun sig selv på vej over en af de mange broer mod Pest siden som er city centrum. Men det skræmte ikke Pia og selv om hun engang var på vej ind i en ensrettet gade, lykkes det hende at finde tilbage til Buda siden og skolen inden børnene skulle hentes. Dette er en utrolig flot præsentation da selv København blegner ved sammenligning når det gælder om at finde rundt i bil…..godt gået Pia.

Camilla har kæmpet hele ugen med at terpe til prøve. Dette er ud over de 10 timer hun går i skole om dagen. Vi er rigtig stolte over den måde hun slider idet, da det ikke må være let med et nyt fagområde også på et sprog hun kun kan snakke til daglig brug, men uden kendskab til de nye fagudtryk. Vi krydser alle finger for dig.

Lørdag var der stadigvæk fantastisk vejr, ikke varmt men solskin og ingen vind. Vi kørte derfor en tur til Pilisbjergene for at vise Pia dette smukke naturområde. Vi gik også en tur i skoven, men fandt hurtigt ud af at når solen ikke trænger igennem bliver der hurtigt koldt.

Søndag fik vi næsten gæster. Vi havde en WEB brunch med Lisa og Cornelis. Dette indebar at vi havde lavet bacon, pølser og røræg. Vi havde derefter pyntet op på vores spisebord og sat vores PC (iMAC) for enden så vi både havde skærm og kamera. På den måde kunne Lisa og Cornelis ”næsten” føle de var i Ungarn. Det var rigtigt hyggeligt og vi spiste og snakkede i over en time. Resten af søndagen gik med fjernsyn, videospil og boglæsning, der var nemlig ingen lektier for, da drengene har efterårsferie hele næste uge.

Det er nu søndag og jeg sidder ved min computer og skriver bloggen. Det er mindre end 7 timer siden vi var i cyper space til WEB brunch, drengene har spillet online, hvor de er interactive og kan spille og tale med kammerater i Danmark og Østrig. Pia og jeg har set to film streamet fra vores iMAC direkte til vores fjernsyn og inden for få minutter bliver denne tekst up loaded til internetter og tilgængelig for hele verden. Alt dette er blevet muligt inden for de sidste 5-10 år, det er både skræmmende, men også forbedrende, specielt når man er udstationeret, så vi har taget teknologien til os og nyder når den kan bruges til at vedligeholde forbindelsen til familien og vennerne rundt om i verden.

Szia Fam. Mortensen.

Sunday, October 16, 2011

En hurtig uge..........

Se Gitte og Sascha, er jeg ikke køn med min nye pink hue ??


Her i Ungarn er sidste mode huer.......nej det er blot Pia med pande og bihule betændelse


Lektier og atter lektier


Vores nyeste tæpper er allerede optaget


Et af de Ungarske "mini" bjerge


Her inspicere Kasper og Emil om der er vandreruter, men desværre er alt ikke lige så struktureret som i Østrig



En kort uge eller skal man sige hurtig uge. Jeg tror, at for alle i familien er tiden gået utroligt hurtigt i den forgangene uge. Jeg bliver stadigvæk overrasket over den tid drengene bruger på deres skole. Vi havde fået at vide at lektier (efter 8:30 – 15:45 skolegang) ville være ca. 45-60 min pr. dag. Godt nok volder det engelske stadigvæk lidt problemer ved lektielæsningen, men det er ikke ualmindelig at de bruger 2 timer på lektier. Kasper har i week enden brugt ca. 8 timer på lektier, samtidig med at han har bruget 1-2 timer hver dag. Selvfølgelig er undervisningen og skolegangen anderledes end i Danmark. Et fag de har meget fokus på lige nu er biologi, men det kom stadigvæk som en overraskelse, da de kom hjem og fortalte, at de havde eksamineret et hjerte. Et hjerte sagde vi, et i plastik ?? Nej et rigtigt hjerte svarede begge drenge. Et menneskehjerte var vores næste spørgsmål. Nej men et grisehjerte svarede de og et vi skulle skære i stykker for at se og lære om de forskellige kamre og arterier. Det havde været en spændende dag for en af deres klassekammerater Steffan var næsten besvimet og en pige var kommet uden for døren da hun begyndte at grine af Steffan.

Et andet område hvor skolen er anderledes end de danske er, at skolen er opdelt i 4 huse: Kontiki, Calypso, Endeavor, Discovery, lige som Hogwarts i Harry Potter filmene. Emil tilhøre Calypso og Kasper tilhøre Kontiki. Torsdag var der Vollyball opgør mellem de 4 huse og Kasper spillede aktivt på Kontiki’s hold. Desværre gik det ikke for godt og Kaspers hold endte på 3 pladsen. Emil havde først på ugen forstukket noget i ryggen så han spillede ikke.

Næste uge er der nationaldag i skolen, hvilket betyder, at hvert land, der er repræsenteret i skolen skal præsentere noget, der kendetegner de enkelte lande. De danske mødre havde derfor planlægningsmøde tirsdag, hvor detaljerne for næste uge blev besluttet. Pia fik opgaven at lave 100 små frikadeller, kage og 3 Dannebrog flag i karton. Det bliver spændende at se om de mange nationaliteter kan lide Pia’s danske frikadeller.

Søndag kørte drengene og jeg en tur til de lokale Alper (Store bakker), kaldet Pilis. De er ca. 600m høje, men da området ligger i 400m er højdeforskellen kun 200m. Det er derfor ikke noget, der kan sammenlignes med bjergene i Østrig. Området er dog fantastisk flot og jeg er sikker på vi nok skal få nogle gode vandreture i bjergene. Cykling derimod er utrolig propolært i Ungarn, hvilket skyldes de ”små” bjerge, der er perfekt til mountain bikes, så søndag morgen bliver nok mere et mix af cykling og vandring en kun vandring.

Det er nu søndag aften, vi har hygget os week enden, med ”vild med dans” i fjernsynet, en sidste tur i poolen inden den lukkes ned og sightseeing i de lokale bjerge. Det eneste der kunne gøre det helt perfekt, var hvis Camilla havde været sammen med os i week enden, men hun har lovet at komme og besøge os i nærmest fremtid.

Szia Fam. Mortensen

Sunday, October 9, 2011

Thai massage og højsæson for besøg

Sådan sidder man og nyder en fredag aften når ens sofaer stadigvæk er våde efter en vådrensning


Det er godt man har briller, ellers måtte vi sidde med kikkert og se fjernsyn, men derfor kan man jog godt nyde rødvinen og maden.


Denne fantastiske ret med kyllingebryst marineret i hjemmelavet urtesalt go friske grøntsager med kørveldrys...mmuummms


Med hjemmelavet lemonade går skriveriet lidt bedre.



Pia havde en travl uge. Alt i alt havde hun 7 besøgende, der enten skulle udbedre skader eller hjælpe. Tirsdag kom havemanden, han var alene og skulle lukke ned for de udvendige vandhaner. Onsdag kom naboen med to servicearbejder, der skulle reparere de udvendige skodder, der var beskadiget efter vores indbrud sidste uge. Der kom også en indvendig handy mand, der udbedrede en masse små ting som en brækket nøgle i løsen til kælderen. Onsdag kom vores nye rengøringsdame, hun hedder Szilvia. Jeg skrev sidste uge om vores billige havedreng, der kostede 25 kr. i timen. Szilvia er næsten lige så billig. 250 kr. for 7 timers arbejde, så nu er huset rent og næsten helt ryddet op. Torsdag kom Naboen med en ekstra hylde til vores køleskab og om fredagen kom sofamanden, han rensede vores sofaer så de nu ser ud som nye (250 kr. for 3 timers arbejde). Søndag kom Karina og Jannek på besøg. Faktisk er det de første gæster vi har haft besøg af.

Her kommer en lille motivator til dem der tænker på at besøge os. Lørdag var jeg nede og få Thai massage. Jeg havde fået et hold i nakken sidste uge og det var blevet bedre i nakken på bekostning af generelle problemer i resten af ryggen. Jeg bestilte 45 min. med nakke og ryg massage og jeg fortrød ikke. Et ting var selve massagen, der var fantastisk, men den bedste oplevelse var den måde den kvindelige massør brugte alt fra hænder, albuer, knæ og fødder til at give massage. Det hele startede med at jeg lå på maven og pludselig kunne jeg mærke at hun langsomt kravlede op af mine ben på hænder og knæ, der samtidig trængte ind i mine ømme muskler. Senere under massagen vandrede hun stående op og ned af min ryg samtidig med at hun brugte fødderne og tæerne til at masere musklerne. Hele massagen kostede kun 125 kr. og køber vi købt et 10 turskort bliver prisen 105 kr. Efter den oplevelse lover jeg en omgang Thai massage til alle der kommer og besøger os.

Nu er det også blevet efterår i Ungarn. Lørdag var temperaturen ned til 6 grd. og om dagen var der kun op til 9 grd. Heldigvis er temperaturen i poolen stadigvæk 31 grd. så det var en sand fornøjelse at svømme en tur Lørdag morgen efter jeg var kommet tilbage efter min cykeltur i bakkerne hvor vi bor.

Det er nu søndag og vores eftermiddagskaffegæster er taget hjem. Pia har snakket med familien, der har holdt barnedåb for Emilie, Kasper og Emil er i kælderen og spiller online med vennerne fra Danmark. Jeg sidder og hygger mig med resterne af den hjemmelavet lemonade og skriver bloggen til musik af Adele….bedre bliver det ikke.

Szia Fam. Mortensen

Sunday, October 2, 2011

Dårligmave og bevæbnede betjente

Nå I tror I kan stjæle vores Ipad, I kan bare komme an


Så mødtes vi med Søren og Sørens Rejser


Turisterne er sluppet løs


Heldigvis rendte tyvene kun med 500 kr. i kontakter


Vores havemand kan også lave andet en havearbejde, her er det guld gardinerne der tages ned....efter order fra Pia

Hele ugen var jeg ude og rejse. Først til England i to dage, derefter til Italien i 3 dage. Hjemme i Ungarn gik livet sin vante gang. Op om morgenen, i skole, hjem, lave lektier og i seng. En anden vane Pia har tillagt sig, er at gå tur med Alfi. Hun er begyndt at mødes med 2-3 danske piger på en nedlagt flyveplads tæt på hvor vi bor. All piger har små hunde og en har endda en bomuldshund magen til Alfi. Pia mødes med de andre 3-4 gange om uge, i hvert fald her i tiden hvor vi har haft solskin og 25 grd.


Da Camilla nu var leveret tilbage til Østrig blev, jeg sat i arbejde i week enden. Pia havde besluttet at hendes hobbyværelse, hvor alle hendes kasser var blevet leveret, var på første sal og nu skulle det hele ned i kælderen. Udfordringen var de ca. 40 kasser, reolerne og de senge, der så skulle op i det tomme værelse når det engang var blevet tømt. Her kom naboen os til hjælp eller mere nøjagtigt, så fandt de en der kunne hjælpe. Deres havemand er en ung dreng på 17 år der studere. Han blev booket til og komme og hjælpe om lørdagen i 2 timer. De to timer vi slæbte kasser, reoler og senge føltes som en tur på Untersberg. Vi svedte da der var 25 grd. både udenfor og indenfor, så det var godt at Pia var tilfreds med sit nye værelse. Nogle af Jer faste læsere ved, at vi i Danmark en overgang havde en havemand der hed Henry. Han var en gammel med flink mand og han forlangte kun 35 kr. i timen. Den gang var jeg helt flov over kun at betale 35 kr. i timen. Nu 10 år. senere, men i Ungarn betaler jeg 25 kr. i timen, men jeg har fået at vide, at jeg ikke skal ødelægge systemet ved at betale for meget, så han får 25 kr. i timen.

Jeg er nød til at kommenter vejret. Vi har nu boet i Ungarn i 5 uger og det har været 5 uger med temperatur fra 23-37 grd. og sol hver dag. Jeg er nok klar over at man ikke skal forvente at det fortsætter, men det har virkeligt været en dejlig start og det har helt sikkert påvirket vores indtryk af Ungarn.

Ugedagene går fantastisk hurtigt. Jeg er midt i budget perioden og drengene har nok at se til i skolen. Som jeg tidligere har fortalt, så er de startet i 8 klasse, da det er det klassetrin børn på 12 år, skal starte på iht. den Engelske skole. Det er dog også helt klart, at det er en del mere krævende end det normale 5 klassetrin de skulle have været på i Østrig. De har nu fysik og kemi, hvor de bla. lære om grundstofferne, molekyler og de mindste bestanddele. De kreere flotte projekter i power point og lære grundlæggende grammatik på engelsk. Det betyder også at de har 1-2 timers lektier for hver dag. Jeg er dog sikker på at det kunne laves på under en time, hvis de kunne koncentrere 100 % sig når de kommer hjem.

Camilla har også fået sin sag for. Skolen i Østrig starter kl. 8:00 om morgenen og slutter kl. 18:00 om aftenen. Heldigvis slutter de kl. 14:00 om fredagen og fordi Camilla ikke er katolik skal hun ikke til religionsundervisning i week enden. Derudover har hun også lidt lektier for, så normalt går hun i seng senest kl. 21:00 om aftenen i hverdagen.

Søndag var vi sat stævne ved Balaton søen af Ulla og Søren. Søren var anden chauffør på en bus, der skulle til Slovakiet med en flok speed way fanatikere. De gjorde hold ved Balaton søen så søndag kl. 11 tog vi ned for at besøge dem ved deres hotel. Vi ankom til søen og fandt hotellet, hvilket var ganske let, da der stod en stor bus udenfor, hvor der med store bogstaver var malet ”Sørens busrejser”. Dette skyldtes ikke at det var Søren der kørte bussen, men at ejeren også hed Søren. Vores søren stod ved bussen da vi ankom og vi kunne ikke se Ulla nogen steder. Søren måtte desværre meddele, at Ulla lå i sengen med maveonde, så vi måtte nøjes med han til vores frokostaftale. Vi skulle dog lige op og hilse på Ulla inden vi spiste frokost. Vi fandt hurtigt ud af at hun ikke havde det godt, da hun måtte ud og kast op to gange på de 10 min. vi tilbragte i hotelværelset. Vi skyndte os derfor ned til vandet, hvor vi fandt en hyggelig restaurant, hvor vi tilbragte 2 timer mens vi nød udsigten og en dejlig frokost. Tilbage på hotellet fik vi sagt farvel til Ulla, der desværre ikke havde fået det bedre.

Balaton søen er helt sikkert et sted vi vil vende tilbage til mange gange. Der er utroligt smukt, mere frodigt end Budapest også er der en stemning som ved en middelhavs ferieby.

Tirsdag vågnede jeg som sædvanlig og gik nedenunder i stuen. Jeg er normalt den første der er oppe, hvilket også var tilfældet denne dag. Jeg troede dog, at Pia måske havde været oppe om natten, da alle skuffer i vores reoler var trukket ud og skabe var åbnet. Da jeg fik kigget nærmere efter faldt tanken hurtigt på at der måtte have været indbrud. Jeg kiggede derfor efter en ekstra gang, men da intet var fjernet (3 laptops, en Ipad og en Itouch) var stadigvæk i stuen. Derefter blev jeg lidt bange, da en tanken strejfede mig….. måske havde overtaget et hus, hvor der var en poltergejst, der om nattet lavede ballade. Faktisk nåede jeg at overveje om jeg måske skulle lukke alle skufferne før Pia stod op og derefter lade som ingen ting, for ikke at forskrække hende unødvendigt. Jeg valgte dog at checke hele huset og nede i kælderen fandt jeg skydedøren til Pia’s hobby værelse åben. Det viste sig at den var blevet brækket op uden at vi havde hørt det på første sal. Jeg kunne dog stadigvæk ikke forstå hvorfor der ikke var stjålet noget og det var først da jeg var klar til at tage på arbejde, at jeg fandt ud af hvad tyvene gik efter. Da jeg var klar til at tage af sted, kunne jeg ikke finde min arbejdstaske. Den indeholdt en hard disk med alle vores billeder, min private pung og min arbejdspung, samt alle mine kreditkort og registreringskort. Da jeg ikke kunne finde tasken var jeg klar over hvad var stjålet. Jeg valgte derefter endnu engang at gå huset igennem og inde i garagen, der var fyldt med kasser og ganske rodet fandt jeg min taske. Den var vendt på hovedet, men tyvene havde været meget målbevidst og var kun gået efter rede penge. Alle mine kreditkort og pas lå spredt ud over gulvet man de var der alle.

Jeg tog herefter på arbejde og informerede vores HR afdeling om ndbruddet. Så skete der noget. De ringede til politiet og vores udlejer og en ½ time senere stod 2 bevæbnede betjente samt vores udlejer i huset. Der blev optaget rapport med alle mulige informationer. Heldigvis var vores udlejer der, da betjentene ikke kunne snakke engelsk. En time senere tog de af sted med beskeden at kl. 11:30 ville der komme to kriminalbetjente. HR havde igen haft travlt, så min chef for Grundfos City mødte op på mit kontor og kunne oplyse at han havde aftalt med HR at han kørte ind til Pia for at hjælpe med oversættelse når kriminalpolitiet kom. Desværre var politiet 1½ time forsinket så ham og Pia fik drukket en masse kaffe på terrassen. Jeg håber ikke de har snakket alt for meget om mig. Så kom 2 bevæbnede kriminalbetjente, der brugte 2 timer til at tage fingeraftryk, tage billeder og endnu engang udspørge Pia om alle mulige informationer.

En af grundene til tyvene kunne komme ind var at vi ikke havde fået de udvendige metal skodder kørt ned. Det har vi lært af så de er nu lukket ned hver aften.

Lørdag var der sommerfest i Danskerklubben og selvfølgelig skulle vi med. Kasper og Emil blev afleveret hos Connie og Jan (Jan er direktør for Hilton i Budapest). Her var de sammen med deres to drenge, der var 2 og 3 år ældre end Kasper og Emil. Det var noget der passede drengene og da vi kom og hentede dem kl. 2:00, kunne de kun berette, at det havde været cool og en rigtig omgang mandehørm.

Det var en rigtig god fest, hvor vi mødte en masse spændende mennesker. Jeg fik også hilst på alle Pia’s hundevenner, som jeg kun kendte fra Pia’s beretninger. Det viste sig at mange af mændene kunne lide at stå på ski, så jeg er sikker på der nok skal blive nogle spændende week ends skiture den kommende vinter.

Det er nu søndag. På grillen ligger 3 marinerede kyllingbryster, Pia er ved at lave en blue castello salat, Kasper og Emil læser op på fysik, da de skal have test i morgen og vejret er stadigvæk godt. Vi har trods festen i går fået ryddet lidt op i stuen, så nu kunne det se ud til at vi er tæt på en normal dagligdag………vi savner dog stadigvæk Camilla.

Szia Fam. Mortensen