Sunday, March 24, 2013

Politi og tandlæge

Det er så her Pia er til brunch med de andre danske piger i Budapest, flottere kan det vist ikke blive


Er de ikke søde......... det er altså Pia der står bagerst


I Fredags var Camilla til 80'er fest og mer 80'er look alike kan det vist ikke være :-)

Jeg fik mit ”pilot certificat” for 2 uger siden, men det var først Tirsdag jeg fik fuld ret til at kalde mig ”A pilot”. Tirsdag mødtes jeg med Tibor og Robi, mine to paraglider venner på ”Aero klinik Budapest” der er det hospital, som checker alle piloter i Ungarn, lige fra Paraglider til store internationale flyvemaskiner. 4 timer senere med check af syn, hørelse, motorik og hjerte m.m. blev vi alle tre erklæret pilot af grad ”A”

Tirsdag var også dagen, hvor Alfi var til læge. Vi har længe undgået Alfi da den lugtede noget så fælt ud af munden, så tirsdag skulle den til dyrlæge/tandlæge og for at fuldende dagen blev den også klippet. Det var derfor en fornøjelse at blive modtaget da jeg kom hjem af en ren korthåret og velduftende hund……nu mangler vi bare at lære drengene at tage bad og bruge deodoranten regelmæssigt J

Fredag blev vi stillet for et udfordrende valg. Der var X-factor finale og landskamp på samme tid i fjernsynet. Vi var inviteret over til Anna og Brian til landskamp, men Pia ville godt se X-factor. Normalt ville jeg også gerne se X-factor, men efter sidste uges skandale, hvor Amanda røg ud, var motivationen lille. Vi blev dog hjemme og hørte de 6 første indslag, men da pausen kom, traf vi beslutningen: at komme på uventet besøg hos Anna og Brian. Det viste sig at være den rigtige beslutning for mig men ikke Pia. Jeg var gået glip af første halvleg men stillingen var 0-0 og i anden halvleg scorede Danmark 3 mål som jeg så. Pia derimod sluttede aftenen af med at spise en dejlig karamel med lakridssmag, som resulterede i en mistet guldkrone og et ødelagt afstandsstykke til hendes bøjle.

Lørdagen måtte Pia så til tandlæge og drengene tog ned til en kammerat hvor de mødtes med resten af gruppen, der sammen skal lave en ny film, der har en titel jeg ikke kan udtale. Jeg derimod to sammen med Thomas Okkels, en ny dansker hos Grundfos her i Ungarn, på shopping. Vi går begge op i bjergklatring og vi skal begge have nye støvler, så fra 13:00 til 17:00 besøgte vi 4 outdoor butikker med alt hvad man har brug for, hvis man vil vandre og overnatte i naturen. Det var et rent mirakel vi ikke kom hjem med et eneste køb.

Søndag var dagen vi alle havde ventet, på da Camilla skulle ankomme med toget fra Salzburg kl. 15:00. Vi ankom desværre lidt for sent til banegården da vi blev stoppet af politiet. Der er en masse vejarbejde i Budapest og af en eller anden grund ledte vores GPS os ind i en busgade. Her stoppede politiet os, men da jeg på gebrokken engelsk (skuespil) sagde at jeg kun havde fulgt GPS’en, opgav de videre tiltale. Det var dejligt at få Camilla på besøg og selv drengene glædede sig til at se deres ”lille” søster som de nu kalder hende, da de i højden er blevet højere end Camilla.

Det er nu søndag, pizzaen er bestilt, Camilla ser dansk fjernsyn, drengene ser youtube, Pia ser på facebook og jeg prøver, at slippe for at se på denne computer.

Szia Fam. Mortensen




Sunday, March 17, 2013

Snestorm og drengeværelse

Det var også ugen hvor Pia gik amok men en adfærd der tangerede til mani. Hun blev fuldstændigt forelsket i spillet "Four pictures and one word"


Sådan går det når 3 piger går på skoshopping sammen


Store oprydningsdag i drengenes værelse, nu ligner det ikke mere et barneværelse, men et teenager værelse

Ugen hvor meget lidt gik som beregnet. Tirsdag var Pia og drengene nede i skolen om aftenen for at få bekræftet, hvad drengene allerede havde fået at vide og frygtede. Skolen holdt informationsaften vedr. næste års klasser. Kasper og Emil skal i 10 klasse hvilket også er starten på IB studiet (International Bachalor). Som frygtet (af drengene) fik de at vide, at antallet af lektier højst sandsynlig vil blive dobbelt af hvad det er i dag. Det viste sig også, at drengene har forskellige interesser. Emil vil godt lære fransk og Kasper vil godt lære tysk.

Jeg var ikke med i skolen da jeg skulle til bestyrelsesmøde i Danmark. Turen gik med Lufthansa over Frankfurt også til Billund. Jeg lettede i solskin og landede i snevejr i Frankfurt, hvilket ikke blev bedre time for time og 5 timer senere blev hele lufthavnen lukket pga. snestorm. To timer senere sad jeg i en lejet bil på vej mod Stuttgart, hvor lufthavnen ikke var så hårdt ramt. Næste morgen kunne jeg så vende hjem til Ungarn men uden deltagelse i bestyrelsesmødet.

Torsdag var historien den samme. Vi skulle til Sumeg tæt på Balatonsøen, hvor vi sammen med Familien Poulsen skulle tilbringe 3 dage på et wellness hotel. Vi tog afsked med Alfi, der var i hundepleje og kl. 17:30 begav os på vej via motorvejen mod Balaton. 1½ time senere tæt tå Szesfahevar, stoppede trafikken fuldstændigt. På det tidspunkt sneede det kraftigt og der var storm lignende vindstød, der sendte fygesne hen over motorvejen. På det tidspunkt havde vi stadigvæk 120 km. tilbage via mindre veje. Efter en snak med en Ungarsk politibetjent valgte vi at køre tilbage til Budapest. Det viste sig at Ungarn næsten var i undtagelsestilstand i to dage. Flere Grundfos ansatte sad mellem 10 og 20 timer i bilen fordi de var blevet fanget af snestormen på vej hjem fra arbejde.

Fredag gik en makeover af drengene værelser, en tur i Ikea og skandaleudsendelsen om aftenen, hvor Amanda blev stemt ud af X-factor. Vi brugte faktisk det meste af Fredagen med at samle 4 sække affald fra drengenes værelser og pakke alt deres LEGO ned i poser og kasser. Lørdag mødtes vi med Familien Poulsen for at kompensere for den mislykkes miniferie. Brian og jeg kørte i Metro og købte en 2 kg. importeret oksemørbrad, friske grøntsager og svampe til en gourmet middag om aftenen. Om eftermiddagen tog drengene, Pia og familien Poulsen til Budapests Akvarium, hvor der var alt fra Hajer og andre spændende fisk. Jeg så mit snit til at bruge 4 timer på bakkerne med at træne paragliding i hård vind.  Tilbage hos Familien Poulsen tilberedte vi det fantastiske stykke kød sammen med kartofler, gulerødder og en vidunderlig svampe sauce, hvortil der var rødvin i rigelige mængder.

Det er nu søndag, vejret er blevet bedre, drengenes værelse er 90% færdig, hovedpinen er væk og drengene er færdige med lektier, så det bliver knap så hårdt at vågne op til en mandag morgen.

Szial Fam. Mortensen








Sunday, March 10, 2013

Kvinder, poker og Lamboghini

Foråret var kommet til Ungarn med 18 grd. Det blev nydt med en milk shake på bænken uden for Mc Donald


Sådan ser en sulten kvinde ud. Nye bøjler er ikke sjov


Selvfølgelig huskede jeg kvindernes internationale kampdag




Normalt er man stolte af sine børn når de kommer hjem med gode karakter, men når man har drenge, er der også andet der tæller. Torsdag så vi de første spæde tegn på, at drengene er ved at udvikle sig til rigtige gentelmen. Her i Ungarn var torsdag kvindernes internationale kampdag, som fejres i en sådan grad, at komme man hjem uden blomster, bliver man virkelig upopulær. Drengene havde også fejret kvindernes kampdag i skolen, hvor de stolt fortalte, at hver gang der var et spil eller anden lejlighed til at gøre noget, fik pigerne altid lov til at starte, fordi de var ”kvinder”. Jeg nænnede ikke at fortælle dem at det normalt også gælder resten af årets 359 dage.

Et andet tegn på at drengene er ved at blive teenager viste sig Lørdag, hvor jeg fandt ud af, at de var begyndt at spille et nyt spil på computeren. Pludselig lød det fra Emil: Far hvad er bedst, 3 ens eller en flush ?? jeg var ikke klar over hvad de spillede men håbede det var yatzy. Det viste sig at de spillede poker på netter, heldigvis et site hvor det var gratis, men det var også tydeligt, at de var vældig begejstret for spændingen ved at spille. Jeg måtte derfor have en lille faderlig snak med dem om de mange farer, der er forbundet med spil. Det er lige før at man foretrækker, at de spille krigsspil som de plejer.

Det var også ugen hvor Pia startede hendes ufrivillige slankekur. Sidste år fik hun bøjle på tænderne i overmunden og nu var det tur til undermunden. Som sidste gang var det denne gang ikke en fornøjelse. I over 5 dage har hun ikke kunne tygge noget hårdere end blød franskbrød. Hun holder dog humøret højt, så vi er alle stolte af hende.

Her søndag var vi til fødselsdag hos Marianne, Bjarne og Jakob, der bor nede i Budapest. På vej hjem holdt vi stille i et lyskryds, mens en hvid Lamborghini stille kørte forbi vores bil. I bilen sad en mand og en lille dreng. Drengen så utrolig glad og velfornøjet ud, hvilket fik Kasper og Emil til at udbryde, at det ville de også gerne prøve. Egentlig ville de gerne eje en Lamborghini, men da de godt var klar over prisen, så de besluttede sig til, at de en gang i deres liv, ville leje en sådan bil for en dag. Derefter gik snakken om hvad de skulle lave en sådan dag. Emil ville køre rundt og blære sig mest muligt, ved at prøve så mange ”drive in” som muligt. Kasper ville bruge dagen på at besøge Camilla og give hende en tur i bilen. Jeg håber at kommer dagen, hvor de lejer en Lamborghini, så får jeg også lov til at få en tur og med tvillinger burde jeg få to ture J

Det er nu søndag og vi er tilbage til virkeligheden med små biler, lektier og madlavning, men er vi heldig vinder vi måske i lotteriet i næste uge.

Szia Fam. Mortensen


Sunday, March 3, 2013

Et helvede.....


Her laver Kasper en strike


Fra lørdagens paragliding. Den iagtsomme seer vil have bemærket at jeg flyver helt uden at styre med hænderne, mens jeg frigøre accelleratoren neden uder benene



Som altid når foråret kommer skal isen i poolen udforskes....og smadres




Under en samtale ved middagsbordet midt på ugen, fik vi beskeden fra drengene, at næste år vil blive et helvede i skolen. Åbenbart fordobles antallet af eksamenerne og forberedelserne skulle også være mindst dobbelt så hårdt…..hvis man skal forholde sig til hvad Kasper og Emil fortæller.  Næste år er også året, hvor de skal vælge specifikke timer og her er det ikke de samme timer drengene vælger. Kasper vil gerne prøve en ny retning kaldet business og Emil vil vælge Fransk. Heldigvis (syntes vi) vil de begge gerne opfriske deres tysk. Vores samtale sluttede med, at hvis jeg fik forlænget min kontrakt med et år længere vil året 2014/15 blive et dobbelt helvede, med eksamener hver måned og ingen fritid. Nu har vi mødt nogle af de ældre drenge, både i skolen og uden for skolen og de ser nu både glade og motiveret ud, så måske ikke også vores drenge overlever, hvis vi skulle blive et år længere.

I Week enden opdagede jeg ”forretningen”, den hedder ”Mountex” og er en fantastisk forretning med alt hvad man kan bruge til udendørsaktivitet og specielt i bjergene. Lørdag besøgte Pia og jeg forretningen og en time senere var jeg stadigvæk i forretningen. Selv Pia syntes den var ”lidt” specielt, men efter en ½ time gik ind i en legetøjsforretning ved siden af Mountex, så kunne jeg blive og savle over alt udstyret til bjergbestigning. Jeg kunne have købt så meget som jeg helt sikkert ville få brug for på et eller andet tidspunkt (man må ikke gå ned på udstyr), men jeg styrede mine lyster og købte kun en fold ud sav. Dem af Jer der følger vores blogg ved, at jeg nu to gange har landet i et træ, hvor udgangen involverede nedsavning af op til flere træer, så en foldudsav, måtte tilføjes til mit Paraglider udstyr…….just in case J

Søndag morgen var vi til fødselsdag hos familien Poulsen, hvor Simon havde fødselsdag. Selv om det var først på dagen måtte Brian og jeg ned og kigge til øllet vi bryggede for 14 dage siden. Vi fik en lille smagsprøve, men den skarpe smag og simple duft var en tydelig indikator på at den stadigvæk mangler 2 md. lagering før den er perfekt. Til den tid burde vejret også være til en kold øl på terrassen.

Det er nu søndag, de maaaange lektier er netop afsluttet, Ugens sidste vasketøj er i vaskemaskinen og jeg er færdig med bloggen.

Szia Fam. Mortensen