Sunday, February 3, 2013

Storebadedag og influenza

Selv i Ungarn kan vi få så meget sne at man kan byggen en iglo


Se vi kan alle være i vores iglo og måske skal vi også sove her inde

Min ven Tibor blev påkørt af en skør Østriger, så skistaven brækkede....det gjorde Østrigerens ben og arm også.


Camilla er lige nu i praktik og sådan ser hendes uniform ud.....er hun ikke flot :-)


Der er ikkenoget bedre end hjemmelavet Ungarsk blodpølse og paprikapølse.......


Her kan Pia hjælpe drengene med lektier ikke jeg. Der skulle laves en model af et sceneshow.


Spilleaften med familien Poulsen på besøg


Ja det er rigtigt, det er "pulled pork" i midten af billedet, 2,4 kg. men vi kunne ikke spise det hele.



Det var stort, meget stort….mandag morgen kørte jeg af sted som sædvanlig, men nåede kun ½ km hjemmefra før jeg måtte indse at det ville tage alt for lang tid at komme på arbejde. Det havde sneet hele natten og der var ca. 20 cm sne overalt. Når så meget sne kommer på en gang, om natten, så går Ungarn i stå, der er simpelthen ikke nok sneplove og salt til at håndtere hele vejnettet. Hjemme igen regnede jeg med at jeg kunne køre drengene i skole, da skolen trods alt lå i byen, men efter et par telefonkald viste det sig at skolen var lukke pga. sne. Drengene var ellevilde, det var første gang i deres liv, at de havde fri fra skole, også skulle de ske i Ungarn et sommer land med temperatur tæt på 40 grd om sommeren. Det viste sig at blive en dejlig dag. Solen kom frem, det begyndte at tø med en temperatur omkring 1 grd. hvilket gjorde det muligt at forme sneen. Dette udnyttede vi om eftermiddagen, hvor drengene og jeg fandt to store plastikkasser, der kunne bruges til at lave byggeblokke til en Ungarsk iglo. 1 time senere stod en flot iglo færdig med plads til 3 personer. Desværre fortsatte det med at tø, så to dage efter kollapsede igloen netop som vi som planlagt skulle overnatte i igloen….måske var det alligevel godt den kollapsede J

Fredag efter arbejde tog jeg med 11 andre kollegaer på den årlige skitur. Denne gang tog vi til Petzen et mindre sted og ikke et sted vi kommer tilbage til. For det første bestod løjpen af en stor lang løjpe, der ikke var for bred, hvilket resulterede i at der hurtigt blev kørt pukler sammen der gjorde det vanskeligt at nyde turen ned. Dernæst havde vi to uheld. Første var Gabor, der på en stille og absolut ikke stejl transport vej mellem to punkter på løjpen, pludselig uden grund væltede over kanten og ned at en næsten lodret skrænt. Kun et træ 3 m nede stoppede ham og vi måtte i bedste redningsstil, ligge os på maven og række en skistav ned til ham, hvorefter han måtte springe op for overhovedet at kunne nå staven. Heldigvis kom han op uden skræmmer. Dernæst blev Tibor påkørt af en skør og alt for hurtigt kørende Østriger, hvilket resulterede i et brækket ribben på Tibor og et brækket ben og arm på Østrigeren. Med den statistik er det vist bedst at undgå den del af Østrig.

Om tirsdagen fik jeg en gave. Lajos der havde været med til vores Danske Julefrokost havde ugen før fejret ”dræb grisens dag” som er en tradition hvor en familie opdrætter eller køber en gris, samler familien om lørdagen og starter morgenen med Palinka (snaps) og drabet på grisen. Derefter drikker de mere Palinka, mens hele familien hjælper med at partere grisen. En del af resultatet er Ungarske pølser og Lajos havde lavet to slags: Blodpølse og paprikapølse, begge i natur tarm. Som tak for at dele vores traditioner havde han bragt et stykke pølse af begge slags incl. opskriften på hvordan den skulle bages/grilles i ovnen. Kl. 19:00 sad jeg ved spisebordet med en stor portion pølse foran mig. Man kan sige meget om det Ungarske køkken, hvor der er nogle gode ting, men deres grillede pølser er ikke en af dem. En uge senere fik jeg igen nogle smagsprøver. Denne gang var det den samme paprikspølse, men den havde været igennem en gang koldrøgning i 2 dage, hvilket forandrede kvaliteten markant. Dernæst fik jeg noget, der kan sammenlignes med vores sylte, eneste forskel er, at vores sylte er lavet i foliebakker, hvor den Ungarske er lavet ved at fylde maven på grisen og derefter presse den som en rullepølse……der er ikke meget der går til spilde når Ungarerne holder ”dræb grisens dag”

Om lørdagen havde vi sat familien Poulsen, Anna og Brian med børn, stævne i Budapest største spa område, kaldet Szechenyi. Stedet er enormt med 15 indendørs pools, 3 udendørs og 10 sauna og dampbade. Badet startede med at Mineingeniøren Vilmos Zsigmondy i 1881 lavede en dybde boring i midten af Budapest og ramte varmt vand. Derefter er badeanstalten i 3 omgange blevet ombygget til det flotte palæ som den er i dag. Vi gjorde et godt forsøg på at prøve så mange bade som muligt, men fandt hurtigt ud af, at bade under 28 grd. ikke havde vores interesse, undtagen hvis vi havde været i det 40 grd. varme vand eller i dampbad. Efter 5 timers konstant neddyppelse i varmt vand kørte vi hjem til familien Poulsen, hvor der ventede en overraskelse. Brian havde været oppe kl. 4:00 om morgenen og sætte ”pulled pork” over i ovnen og her 15 timer senere var kødet klar. Han havde også lavet hjemmelavet boller, barbecue sauce og cool slaw. to øl og 3 burger (300g stk.) senere lå jeg på sofaen. Alt den baden, mad og to øl slog mig fuldstændig ud, heldigvis var jeg ikke den eneste, resten af familien var også færdig, selv drengene, der normalt er fyldt med energi, når vi er på besøg hos familien Poulsen var trætte. Dagen efter var ikke anderledes, det var fuld afslapning på sofaen.

Alt den baden og spisning har sikkert været for meget, for Tirsdag måtte Emil blive hjemme fra skole pga. influenza, både Pia og jeg gik også rundt med en semi influenza og fredag måtte Kasper blive hjemme fra skolen. Det var ikke kun os der var ramt, Onsdag aften ringede Anna og spurgte om Pia kunne passe Simon, fordi han også var blevet syg, så den dag passede Pia to syge drenge. Lørdag skulle have været ”store øl brygningsdag” med Brian,men den blev lavet om til ”store spilledag” da Brian lagde sig syg om fredagen. Derfor mødtes resten af familien Poulsen hos os, hvor vi hyggede hele dagen…og lidt af natten, da Emma og Mark fik lov at sove hos os.

Det er nu søndag og vi er alle endnu engang total udmattede, dels pga. influenzaen men også fordi vi har været i IKEA, hvor vi endda formåede at blive væk fra hinanden. Drengene laver lektier, Pia strikker og jeg…….skal bare hen på sofaen, før vi skal til at lave løvstikkekylling med forårssalat. Forhåbentlig kan det kvikke op.

Szia Fam. Mortensen

No comments: